مزایای کامپوزیت دندان در بارداری
کامپوزیت دندان به دلیل مزایای فراوانی که دارد، مورد توجه بسیاری از افراد قرار گرفته است. برخی از این مزایا عبارتند از:
- قابلیت ترمیم: در صورت آسیب دیدن کامپوزیت، میتوان آن را به راحتی ترمیم کرد.
- زیبایی طبیعی: کامپوزیت دندان به دلیل شباهت زیاد به دندانهای طبیعی، ظاهری زیبا و طبیعی به دندانها میبخشد.
- عدم نیاز به تراشیدن زیاد دندان: برخلاف روشهای دیگر، کامپوزیت دندان نیاز به تراشیدن زیاد دندان ندارد؛ به همین دلیل به ساختار دندان آسیب کمتری وارد میشود.
- کم تهاجم: در این روش بافت دندان ها کمتر از بین می رود به همین دلیل برای دوران بارداری مناسب است.
- تعمیر سریع: کامپوزیت ها برای ترمیم دندان های آسیب دیده روشی سریع و آسان محسوب می شود و در دوران حساس بارداری بسیار مفید و تاثیرگذار است.
- مواد سازگار: مواد کامپوزیت با تغییرات طبیعی دهان مادران باردار سازگار بوده به همین دلیل مورد استقبال افراد قرار گرفته است.
- عدم نیاز به مواد بی حسی قوی: در این روش میتوان از بی حسی های ملایم استفاده نمود تا خطرات کمتری به مادر و جنین وارد شود.

معایب کامپوزیت دندان در بارداری
استفاده از کامپوزیت دندان در دوران بارداری ممکن است به دلیل استفاده از اشعه ایکس برای جنین، شبهاتی دارد. در ادامه قصد داریم به برخی از معایب و خطرات احتمالی آن برای زنان باردار اشاره میکنیم که عبارتند از:
- عفونت لثه: یکی از مشکلات احتمال عفونت لثه بعد از انجام کامپوزیت دندان است. این مشکل میتواند منجر به عفونت و خونریزی شود که در دوران بارداری میتواند خطرناک باشد.
- پوسیدگی دندان: در دوران بارداری، احتمال پوسیدگی دندانها افزایش مییابد. کامپوزیت دندان ممکن است نیاز به تراشیدن مقداری از مینای دندان داشته باشد؛ این موضوع میتواند موجب افزایش حساسیت دندانها شود.
- تاثیر داروی بیحسی: برای انجام کامپوزیت دندان، نیاز به استفاده از داروی بیحسی است. برخی از این داروها ممکن است برای جنین مضر باشند. به همین دلیل، استفاده از داروهای بیحسی مانند لیدوکائین که ایمنتر هستند، توصیه میشود.
آیا نصب کامپوزیت دندان در بارداری امکان پذیر است؟
بله، نصب کامپوزیت دندان در دوران بارداری مجاز بوده اما به دقت و مراقبت ویژه ای نیاز دارد. لازم به ذکر است قبل از انجام درمان، حتما با بهترین دندانپزشک تهران مشورت کنید. به طور کلی مواد شیمیایی وارد بدن نمی شود اما بهترین زمان برای انجام کامپوزیت در 3 ماه دوم بارداری است زیرا در این بازه زمانی خطرات و عوارض کمتری به جنین وارد می شود. معمولا دندانپزشک در این دوران از مواد بی خطر و سازگار با مادر استفاده می نماید.

آیا کامپوزیت دندان در بارداری خطرناک است؟
به طور کلی کامپوزیت دندان در دوران بارداری یک روش ایمن و کم تهاجم است. اما لازم به ذکر است در این دوران تغییرات هورمونی منجر به افزایش حساسیت دندان ها و لثه می شود. البته انتخاب دندانپزشک ماهر و با تجربه، استفاده از مواد بی خطر و انجام درمان در بهترین زمان بارداری احتمال بروز عوارض ها را کاهش می دهد. اما توصیه می شود این خدمات را به بعد از دوران بارداری موکول کنید تا هیچگونه خطری سلامتی شما و جنین را تهدید نکند.
دلایل عدم نصب کامپوزیت در دوران بارداری
همانطور که در بالا ذکر کردیم کامپوزیت دندان یک روش غیر تهاجمی و ایمن بوده و معمولا هیچ خطری برای مادر و جنین ندارد. اما دلایل مختلفی برای عدم نصب کامپوزیت در دوران بارداری وجود دارد که در این قسمت به برخی از مهمترین آنها اشاره می نماییم:
- حساسیت دندانی: به طور کلی در دوران بارداری لثه ها بسیار حساس هستند و تغییرات هورمونی باعث افزایش حساسیت دندان ها و لثه ها می شود. در دوران بارداری به دلیل نیاز تغذیه ای و رشد جنین، حجم خون در بدن مادر افزایش می یابد. سپس در هنگام انجام کامپوزیت دندان لثه ها دچار آسیب دیدگی و خونریزی می شوند که این موضوع ممکن است روند درمان را مختل کند.
- افزایش استرس: برخی افراد در برابر درمان های دندانپزشکی استرس دارند که این موضوع ممکن است تاثیرات منفی بر روند بارداری و رشد جنین بگذارد زیرا در دوران بارداری باید از هرگونه استرس دور باشید.
- زمان مناسب: نصب کامپوزیت در سه ماهه اول یا سوم ممکن است با خطرات و عوارض هایی همراه باشد به همین دلیل بهترین زمان نصب کامپوزیت در سه ماهه دوم بارداری است.
- محدودیت های دارویی: برخی مواد بی حس کننده و داروها در دوران بارداری مناسب نیستند.
- تاثیر اشعه ایکس: قبل از انجام کامپوزیت، جهت بررسی سلامتی کلی دندان ها باید عکس برداری انجام شود. در گذشته اشعه ایکس خطراتی را برای رشد جنین به همراه داشت اما امروزه میزان خطرات و عوارض ها کاهش یافته و معمولا مادر در هنگام عکسبرداری از لباس های مخصوص استفاده می کند تا خطرات کمری به جنین وارد شود. اما با این حال احتمال آسیب های ناخواسته در حین عکسبرداری با اشعه ایکس وجود دارد.

بهترین زمان نصب کامپوزیت در بارداری
همانطور که در بالا ذکر کردیم بهترین زمان برای نصب کامپوزیت دندان در دوران بارداری، سه ماهه دوم بارداری است. زیرا در این دوره، مادران احساس بهتری دارند و احتمال بروز خطرات دندانپزشکی برای جنین کمتر است.
سه ماه اول بارداری
3 ماه اول بارداری یکی از دوران حساس و آسیب پذیر مادر و جنین است. به همین دلیل نصب کامپوزیت نباید در این دوران انجام شود زیرا اندام های جنین در حال شکل گیری هستند و به مصرف مواد مغذی مادر وابسته است. همینطور در این دوران بانوان باردار دچار حالت تهوع شدید می شوند و نصب کامپوزیت منجر به تحریک دهان و دندان ها شده و باعث افزایش حالت تهوع می شود.
سه ماه دوم بارداری
معمولا در 3 ماه دوم بارداری اندام های جنین تشکیل شده و احتمال بروز خطر برای جنین کمتر است. با این حال قبل از درمان حتما با دندانپزشک خود مشورت کنید. لازم به ذکر است در صورت ابتلا به بیماری هایی اعم از دیابت، فشارخون بالا، تیروئید نمی توانید در این دوران کامپوزیت انجام دهید.
سه ماه سوم بارداری
در 3 ماه آخر بارداری تنها در صورت شرایط خاص می توانید کامپوزیت انجام دهید. در این دوران تقریبا رشد جنین کامل شده و آسیب کمتری به آن وارد می شود اما وزن شما عزیزان افزایش یافته و معمولا نمیتوانید برای مدت طولانی در حالت نشسته و دراز کشیده باشید.

نکات مهم قبل از انجام کامپوزیت دندان در دوران بارداری
اگر تصمیم به انجام کامپوزیت دندان در دوران بارداری دارید، بهتر است نکات زیر را در نظر بگیرید:
- انتخاب زمان مناسب: سه ماهه دوم بارداری معمولاً بهترین زمان برای انجام کامپوزیت دندان است. در این دوره، خطرات کمتری برای جنین وجود دارد و مادر نیز احساس راحتی بیشتری دارد.
- مشاوره با دندانپزشک و پزشک متخصص زنان: قبل از انجام هرگونه عمل دندانپزشکی در دوران بارداری، حتماً با دندانپزشک و پزشک متخصص زنان خود مشورت کنید تا از ایمنی این روش برای شما و جنین اطمینان حاصل کنید.
- مراقبتهای پس از عمل: پس از انجام کامپوزیت دندان، مراقبتهای لازم را انجام دهید تا از بروز مشکلات احتمالی جلوگیری کنید. این مراقبتها شامل موارد روبرو است: مسواک زدن منظم، استفاده از نخ دندان و مراجعه به دندانپزشک برای بررسیهای دورهای است.
نتیجه گیری
با توجه به مطالب ذکر شده در بالا نتیجه می گیریم ، دوران بارداری زمان حساسی بوده و کامپوزیت دندان در این دوران امکان پذیر است اما نیاز به توجه ویژه به سلامت دهان و دندان دارد. سه ماهه اول بارداری به دلیل آسیب پذیری بیشتر جنین و حساسیت به مواد مصرفی، بهترین زمان برای انجام خدمات دندانپزشکی نیست. در سه ماهه دوم، در صورت نیاز به درمان، کامپوزیت دندان گزینه مناسب و ایمن می باشد.